Dubnový KNP až v Hradci Králové

V rámci dubnové exkurze Klubu náruživých přírodovědců zajedeme trochu dál, až do východočeské metropole Hradce Králové, kde nás Michael Mikát z PřF UK provede po unikátní lokalitě přírodní památky Na Plachtě, bývalém vojenském cvičišti.

Díky činnosti těžké vojenské techniky a v posledních letech také v součinnosti s prací ochránců přírody se na této unikátní lokalitě prakticky uprostřed města povedlo udržet unikátní soubor živočichů a rostlin. Vedle kriticky ohroženého čolka velkého zde žije dalších 11 druhů obojživelníků a 5 druhů plazů. Periodické tůňky na jaře hostí mimo jiné i listonoha letního a žábronožku letní. Mnoho druhů hmyzu, včetně 50 druhů vážek obývá kvetoucí louky. 

Rybníky Plachta a Jáma, slatinné louky, mokřady, odhalené písky, jediná česká lokalita kutilky dlouhoretky obecné, pasoucí se exmoorští ponící, suché a vlhké vřesoviště, to vše slibuje, že i v brzkém jaru uvidíme spoustu druhů organismů. 

V neděli 15. 4. se sejdeme u pokladen na Hlavním nádraží (ČD centrum) v 7.45 (pojedeme vlakem 8.07 přímo směr Hradec Králové), návrat stejným způsobem odpoledne (příjezd 17.49 nebo 18.49). 

Vítáni jsou nejen Botičáci, ale i všichni další zájemci z pražských základních škol a gymnázií. Hlašte se na e-mailu sima@gybot.cz.

Biologie, 29. 3. 2018

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy.

přijmout všenastavitodmítnout