Naši studenti a učitelé nám píší  

Po odeslání výzvy, abyste nám napsali, jak se vám daří doma, přišly tyto milé příspěvky. Příjemné čtení a těšíme se na další! Nejnovější text je dole a je z 13. 4.

Fotografie výrobků studentů jsou ve Fotogalerii.

Leona

Dobrý den!

Když svůj čas právě nevěnuju škole, tak pracuji na tom, na čem jsem už dlouho chtěla, a to že dodělávám své umělecké projekty, co tu na mém stole už přes půl roku křičí, že chtějí být hotové. Nebo taky začínám úplně nové. Když už mě ale tvoření nebaví, tak si třeba zahraji oblíbené hry nebo si přes různé programy povídám s kamarády, které v této době nemůžu zrovna vidět.

Já zrovna roušky nešiji, ale jelikož je maminka krejčová, tak jich ušila tolik, že toho měla pak plné zuby, nedivím se jí. Přes 200 roušek? To musí být únavné.

Člověk si na začátku myslel, jak bude super být celé dny doma a učit se online, jenže taková sranda to není. Jak se nemůže skoro nikam chodit je stresující, a jak jsou třeba moji rodiče většinu času doma, když už mi z nich začíná hrabat, tak musím zalézt do svého pokoje, zavřít dveře a třeba hudbou se odprostit od okolního světa.

Doufám, že to co nejdříve skončí, čím dál méně mě to baví a ráda bych šla konečně ven a nebála se, že když si lehce zakašlu, tak na mě bude civět celá ulice.

(Přikládám pár fotek mých výtvorů, ať vidíte, co třeba dělám.)

Veronika I.

Dobrý den,

já aktuální situace příliš nevyužívám. Připadám si spíše jako matka v domácnosti, hlídám totiž mladší sestru. Takže s ní dělám domácí úkoly a vařím.

Občas to je s ní na zbláznění, protože jako asi každé dítě, nemá ráda zeleninu. Ale já si ráda udělám k obědu zeleninu, takže to abych potom vařila dvě jídla. Protože ještě před tím než to ochutná, usoudí, že to není dobré a že chce něco jiného.

No a o dělání domácích úkolů ani nemluvím. Tu donutit k tomu, aby si sedla ke stolu a šla chvíli číst nebo počítat. To je nadlidský úkol! Utíká a schovává se přede mnou. Naštěstí máme malý dům a moc možností, kam se schovat, nemá. Ale je pravda, že v tomto ohledu je mimořádně vynalézavá. Třeba minulý týden jsem ji našla schovanou ve skříňce pod umyvadlem. Ani mě nenapadlo, že by se tam mohla vejít, ale naštěstí se začala smát a tím se prozradila. Ale dala mi zabrat!

Navíc ráda chodím ven se svou kamarádkou anebo společně koukáme na seriály, ale to teď nejde. Chybí mi to! (Tak jsme spolu koukaly na seriál, každá na svém počítači a přes messenger jsme to komentovaly, ale není to ono.)

Navíc máme každou chvíli něco do školy, a to by asi nebyl takový problém, kdybych nebyla počítačový antitalent.

Přeji vám, abyste si aspoň trochu užili tuhle nastalou situaci.

S pozdravem

Veronika

Jakub

Dobrý den,

já jsem doma poměrně šťastný, protože každý den mohu hrát přes dvě hodiny na pozoun, mohu psát noty a je to úžasné, že to stíhám, plním si tak svůj sen, cítím, že se někam posouvám. S bráchou také občas pečeme. Každý den také posiluji a chodím na procházky, takže mě ani domácí výuka tolik neomezuje.

Nejhorší na tom asi je, že se vše ze školy bude špatně dohánět, ale věci, co se za období karantény naučím se mi budou v životě hodit, což není vůbec špatné.

Věřím, že to zvládáte v klidu a že na tom vidíte i spousty pozitivních věcí, jako já.

Hezký den a hodně klid!

Jakub

Nina

Dobrý den, paní Petrová,

moc nás těší, že na nás v těchto chvílích myslíte a mohli jsme od Vás číst laskavá a podpůrná slova.

Díky zákazu vycházení a karanténnímu režimu měl člověk možnost povšimnout si nespočtu věcí, které v běžném životě dnešní uspěchané doby pomíjíme. Např. máme skvělou příležitost usedat všichni společně u rodinných obědů a večeří, trávit společně večery i prohloubit komunikaci mezi sebou. Rodiče mají čas na děti a hraní s nimi a naopak. Najde se prostor pro činnosti, které nás baví a naplňují, a přitom je tak často míjíme. Pro hru na kytaru, vaření, cvičení… Nemluvě o tom, že je prostor na učení, dohánění restíků a domácí úklid.

Situace donutila lidi k zamyšlení. Vyskytuje se zde mnoho lidí, kteří myslí na druhé a nabízejí pomoc, kde se dá. Což je nesporně plus a snad v lidech zůstane i nadále.

Děkujeme za recept na sladkou útěchu, stala se mi inspirací, a proto jsem se rozhodla zaslat něco i vám.

Držte se a přeji pevné zdraví!

Nina

Vepřová panenka s oříšky s jogurtovým dipem

Ingredience:

  • Vepřová panenka
  • Oříšky (druh záleží na chuti, ráda používám mix kešu, mandlí, lísek a vlašských)
  • Med
  • Sojová omáčka
  • Limetka
  • Česnek

Na jogurtový dip

  • Kyselý jogurt / zakysaná smetana
  • Pepř a sůl
  • Citron
  • Olivový olej
  • Postup

Vepřovou panenku (vcelku, nekrájet) očistíme nasolíme a opepříme a necháme chvíli stát. Mezitím si nadrtíme oříšky najemno. Panenku potřeme medem a obalíme v oříškové drti. Na pánvi si rozehřejeme olej na smažení, vymačkáme limetku a přikápneme sójovou omáčku, pro dobrou chuť můžeme přidat stroužky česneku vcelku. Panenku smažíme na rozehřáté pánvi, hlídáme, aby se nespálila.

Do jogurtu přidáme polévkovou lžíci olivového oleje, sůl, pepř (klidně i více), citron. Rozmícháme a necháme chvíli uležet.

Servis

Vepřovou panenku vytáhneme a nakrájíme na medailonky. Na talíř můžeme servírovat s šalotkou, bylinkami, sušeným ovocem (švestky, brusinky) já osobně mám nejraději rukolu. Poléváme jogurtovým dipem.

Dobrou chuť

Kachna s kořenovou zeleninou podlévaná vínem

Ingredience

  • Kachna celá
  • Červená řepa
  • Mrkve
  • Dýně
  • Česnek
  • Kmín
  • Máslo
  • Vlašské ořechy
  • Zeleninový bujón
  • Červené víno

Postup

Den předem kachnu nasolíme, opepříme a posypeme kmínem. Přikryjeme nádobu a necháme stát v chladu.

Nakrájíme kořenovou zeleninu na větší kousky, stroužky česneku očistíme. Rozvaříme zeleninový bujón ve vodě a připravíme slabší vývar, kterým budeme později zeleninu podlévat.

Samotnou kachnu vložíme do trouby, kterou jsme rozehřáli na 250 stupňů. Průběžně kontrolujeme a podléváme vývarem, aby nebylo maso suché. Přibližně po hodině přidáme zeleninu, kousky másla opět podlijeme vývarem.

Ztlumíme troubu na 190 stupňů a dopékáme se zeleninou. Cca 10 max 15 minut před vytažením z trouby přilijeme červené víno.

Servis

Servírujeme maso na zelenině a posypeme vlašskými oříšky.

Dobrou chuť

Veronika II.

Dobrý den,

děkuji za milý pozdrav. Tuto dobu vnímám také jako přínosnou, máme nyní možnost zpomalit, na chvíli se zastavit a přehodnotit své priority. Alespoň já to tak vnímám a jsem za tyto chvíle nesmírně vděčná. Myslím, že v čase karantény každý získá určitý benefit, byť ho možná prozatím nevidí.

Umět zastavit je pro mě opravdovou výzvou – a ne vždy se mi to úplně daří. Rozhodně je však nyní v mém repertoáru více prostoru na odpočinek. Budu se mu snažit rezervovat stálé místo i nadále.

V příloze posílám svou „karanténní galerii“, která je ukázkou, pro mě smysluplného, aktivně stráveného odpočinku.

Kreslila jsem, šila jsem roušky, které jsem následně darovala do PN Bohnice, tvořila jsem šperky, pletla všemožné účesy své sestře, která vše trpělivě snášela, upekla jsem rodinný dort na „oslavu“ týdne v karanténě a kochala jsem se rozkvetlou jarní přírodou.

Přeji hezké dny plné pohody!

Veronika

Marie

6. 4.

Dobrý den,

tak se máte celkem fajn. Závidím vám ten volný čas. My máme práce tolik, že celé dny sedím jen u počítače a jsem ráda, když si dám v neděli volné dopoledne. A ani s Velikonocemi to nevidím úplně růžově, jsem pozadu minimálně ve dvou předmětech, takže ani nevím, jestli stihnu ten celodenní úklid, jak jsem plánovala.

Je taky pravda, že na dnešní den nám mnoho profesorů naplánovalo odevzdávání hodně prací, teď před prázdninami, proto byl tenhle víkend opět ve znamení školy. Do teď jsem pracovala prostě kdy bylo třeba co odevzdávat, bez ohledu na to, co je za den. Až poslední týden jsem tomu dala nějakou strukturu, což hodně pomohlo.

Takže asi tak k mým aktivitám. Škola, škola a zase škola, i když občas, když už mi z toho hrabe, to proložím nějakým filmem…

Hezký týden!

Marie

Standa

6. 4.

Ahoj kolegyně,

velmi Tě chválím že sis našla v této době čas na sebe a pravidelně pečuješ o své zdraví. Více než dříve poslouchám rádio a často slyším příběhy lidí, kteří si právě v této době našli čas na sebe, na své blízké, „poznali“ vlastně své děti a vůbec přehodnotili priority.

Přeji pevné zdraví a vytrvej ve svém chodeckém úsilí!

Standa Š.

P.S. Kvalitní obuv a chodecké hole podmínkou.

Veronika II

13. 4.

Dobrý den,

opět děkuji za milý pozdrav.

Příroda kolem ožila a zdá se, že už nás konečně přivítalo jaro. Příroda kvete, ptáčci zpívají… je tu krásně. Atletický ovál jsem vyměnila za les a cyklostezky kolem rybníků. Každý den chodím běhat – jen tak pro sebe, pro radost. Stopky jsem nechala ležet ve skříni a ani jednou jsem je během tohoto měsíce nevytáhla. Skoro jsem zapomněla, jaké to je – nechat všechny výkony být – a vlastně tady jen tak být.

Nudit se neumím, stále mám co dělat. Dokážu si vytvořit vlastní denní režim a myslím si, že to je určitá jistota, kterou může každý sám sobě dát. Navzdory výčtu věcí, co nyní dělat nemůžeme, v sobě máme to, co se dělat dá. A není toho málo.

Za poslední týden mi udělala obrovskou radost procházka za přítomnosti rodiny, zelených skokanů a ledňáčka (na fotce není příliš vidět, ale je tam. Vytáhla jsem ze sklepa kolečkové brusle a vyzkoušela nové trasy. Upekla jsem domácí chleba a konečně mám čas věnovat svým domácím mazlíčkům alespoň zlomek toho všeho, co si doopravdy zaslouží.

P.S. Také jsem při úklidu jarního šatníku zjistila, že mi je malé skoro všechno oblečení. Asi si budu muset po dlouhé době koupit něco na sebe…

Fotky mých jarních radostí posílám v příloze (Fotogalerie).

Přeji Vám hezké a slunečné dny plné pohody.

Veronika

Lída

13. 4.

Dobrý den,

tak vám chci také přispět svou troškou do mlýna. Našla jsem si novou vášeň, kterou vám musím doporučit. Je poměrně nenáročná, pomáhá životnímu prostředí a vám rozhodně zpestří život. CHOV ŽÍŽAL!

Jak se takové žížaly chovají?

No moc mazlení si s nimi neužijete, ale přínos jejich práce je nedocenitelný. Pomohou vám s recyklací rostlinného bioodpadu, který vzniká v téměř každé domácnosti. Nejen že žížaly tyto odpadky likvidují, dokonce si na nich přímo pochutnávají, ale i zároveň produkují velmi výživné hnojivo, ideální pro zahradničení.

Přes všechny předsudky žížaly můžete chovat i doma, a to ve vermikompostéru umístěného v kuchyni, chodbě či na balkóně. Vermikompostér si zvládnete jednoduše a levně vyrobit sami. Já to zvládla, tak proč ne vy! Postačí vám 2 až 3 stejně velké kýble s víky, vrtačka a lepidlo. Podrobný návod můžete najít zde: http://www.primalex.cz/vymalovano/3-Vermikomposter.

Obsah kompostéru v zásadě činí jen žížaly a bioodpad. Na kompostování se používají kvůli své žravosti žížaly hnojní či kalifornské, které tak byly speciálně vyšlechtěné. Více informací můžete najít na http://www.kompostuj.cz/vime-jak/vermikompostovani/zakladni-pravidla-vermikompostovani/ a https://www.samosebou.cz/2018/04/17/prvni-mesice-s-vermikomposterem-na-co-si-dat-pozor/. Koupě žížal není tak složitá, buď si najdete nějakého soukromého chovatele nebo využijete skvělý e-shop Pro ryby: http://www.proryby.cz/produkty/zizaly-chov-a-potrava-/33-0-0-0-0.

Důležité je udržovat i správné podmínky v kompostéru. Jinak byste mohli žížaly zahubit či by se vám doma přemnožily škůdci, nejčastější jsou octomilky. Mě však „zamořily“ domácnost smutnice, které jsem si přivlekla pravděpodobně v substrátu z obchodu. Proto doporučuji si předem pořídit i prostředky proti škůdcům, jež najdete např. na https://www.potapnicek.cz/hlistice-steinernema-proti-larvam-smutnic-nemaplus-5-milionu/. Jestli si říkáte, že vám se to nemůže stát, tak se pekelně mýlíte. Jsou to hrozný potvory!

Mě žížaly opravdu fascinují a ráda si s nimi hraji, což je možná trochu týrání, ale ony něco vydrží. Na „hraní“ a pozorování jsem si ale odchytila žížaly obecné, které jsou odolnější a méně náročné na potravu. Přála bych si, abych jednou viděla naživo žížalu hlubinou, africkou či australskou, jelikož patří mezi největší žížaly na světě. Udává se, že nejdelší nalezenou žížalou byl jedinec žížaly africké dlouhý 6,7 m s hmotností 1,5 kg.

Co takhle si doma založit také svou minizahrádku…

Zahradničení není zas tak složitá věc, jen musíte udržovat rostliny ve vhodném prostředí. A i kdyby se vám to hned nezdařilo, tak za pokus nic moc nedáte. Já si doma předpěstovávám doma plodiny pro pozdější výsev na zahradě, což zahrnuje rajčata, papriky, okurky, cukety, saláty, kedlubny, melouny, a dokonce jsem zkusila i mangovník, je až neuvěřitelné, jak snadno lze vypěstovat jen z pecky od manga koupeného v obchodě. Ale pro začátek můžete začít jen s paprikami a rajčaty, které můžete pěstovat po celou dobu doma na balkóně či vhodně umístěné u okna. Více informací můžete najít na https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/zasady-uspesneho-pestovani-rajcat-na-balkonehttps://abecedazahrady.dama.cz/clanek/predpestujte-si-rajcata-papriky-a-okurky-usetrite-a-budete-mit-silne-sazenice. Pro odvážné přidávám i odkaz na mango: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vypestovat-mangovnik-z-pecky-manga-z-obchodu.

Tak neváhejte a sbližte se s přírodou. Pokud vás zahradničení nadchne a budete mít zájem, ráda vám poskytnu další rady či spíš mé zkušenosti.

S přáním krásných dnů se loučí Lída.

Vermikompostér

Informace na

Pěstování

  • pařeniště, větší nádoba, substrát, semínka, voda
  • prohřát substrát, hlístice, mucholapky proti smutnicím
  • větší semínka můžete nechat naklíčit nejprve ve vodě
  • nepřelévat, teplo a světlo

Odkazy

 

Evžen Markalous, 30. 3. 2020

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy.

přijmout všenastavitodmítnout