Brest a Praha opět spolu

V týdnu od 15. do 19. 10. u nás byli francouzští studenti z Brestu na výměnném pobytu.

Přílet francouzských studentů sice zkomplikovaly povětrnostní podmínky, ale nic už nebránilo tomu, aby strávili víkend se svými „korespondenty“ v rodinách, které pro ně připravily bohatý program.

V pondělí byli uvítáni ředitelem školy a po té jim začala tvrdá výuka češtiny, kterou si pro ně připravili naši studenti. Nechyběli samozřejmě ani informace o naší škole a České republice. Odpoledne již vyšlapali kopec na bájný hrad českých knížat, Vyšehrad, a seznámili se s jeho zákoutími, proslulými výhledy a skvostnými památkami.

V úterý dopoledne studenti opět vystoupali na bájný Vyšehrad, jehož prostory jim posloužily jako kulisa ke scénickému pojetí témat jako souboj u brány, zamilovaný pohled na Prahu, truchleni na hřbitově… Po návratu do školy byly vyhodnoceny nejlepší fotografie porotou učitelů. Prosluněné podzimní odpoledne jsme strávili v Židovském městě, kde jsme navštívili Pinkasovu synagogu, Maiselovu synagogu, Staronovou synagogu, Klausovu synagogu, Španělskou synagogu a židovský hřbitov. 

Středa byla ve znamení smyslů. Po ranní procházce prosluněnou Malou Stranou jsme se vydali na smyslůplnou Neviditelnou výstavu.Zde si studenti vyzkoušeli, jaké to je přijít o zrak na jednu hodinu. Po té si testovali své schopnosti poznávat objekty, Braillovo písmo a zahráli si deskové hry se zavázanýma očima.

Čtvrteční pochmurné ráno jsme zahájili spánkem v autobuse, který nás dovezl na místo určení. Terezín. Dvatisíce hrobu bylo zahaleno v mlze, z níž vystupovaly kříž a Davidova hvězda. Následovala prohlídka vězení s absolutně nepochopitelnou historií. Stísněné prostory, nehygienické podmínky, nedostatek světla a jídla, beznaděj, nespravedlnost, bezmoc… 

V pátek si francouzští studenti prohlídli Staré Město s orlojem a radnicí. Prošli úzkými malebnými uličkami až na Václavské náměstí, odkud se vrátili do školy, kde se pak rozloučili se svými českými kamarády.

opalkova, 16. 10. 2018

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy.

přijmout všenastavitodmítnout